یکی از اهداف اصلی شرکتهای دانش بنیان ، کسب درآمد و تاثیر در اقتصاد کشور است. برای رسیدن به این هدف ، موفقیت در بازار سرمایه و رقابت یک اصل برای دانش بنیان ها است.
شرکتهای دانشبنیان برای پیشرفت دو راه بیشتر ندارد:
محصول و خدمت قابل عرضه و رقابت در بازار کنونی تولید کنند و یا به سمت بازارسازی حرکت کنند. هر دو مسیر قطعاً نیازمند پیش نیازهایی است که بدون رعایت آنها نمیتوان به جایگاه مناسب رسید.
به همین جهت شرکت های دانش بنیان نیازمند افرادی هستند که به خوبی با مفهوم بازاریابی وبازارسازی آشناییت داشته باشند.
نکته جالب توجه در مورد بازار شرکت های دانش بنیان داخلی این است که حمایت ها اگر نباشد چه میشود؟
حمایت ها اگر در جهت ارتقا یک سیستم نباشد چیزی جز یک ابرمصنوعی ایجاد نمیکند که مانع اصلی شناخت بحران ها است.
مشکلات کلیدی بازارسازی دانش بنیان ها:
از طرفی اجرایی نشدن مصوبات دولت مبنی بر خرید محصولات دانش بنیان تولید داخل از سوی دستگاههای دولتی و خلاصه شدن حمایت «صندوق نوآوری و شکوفایی» به اعطای وام، دو مشکل اساسی در حوزه توسعه شرکتهای دانشبنیان است.
میتوان گفت شناسایی وحمایت از شرکت های دانش بنیان باعث افزایش میزان آن ها و رشد چند درصدی این شرکت ها در ایران شده است.
طبق شنیدهها در حال حاضر یکی از معضلات اصلی شرکتهای دانشبنیان، مسئله بازار و بازارسازی محصولات دانش بنیان است. در این زمینه باید گفت که شرکتهای دانشبنیان با معضل عدم خرید محصولاتشان در بازار مواجه هستند و تا زمانی که این معضل حل نشود، هرچه حمایت از این شرکتها شود، بیفایده است. زیرا این شرکتها زمانی میتوانند بدون حمایت دولت سرپا باشند که بتوانند سهم خودشان را از بازار محصولاتشان به دست آورند.


نیاز ویژه دانش بنیان ها به بازارشناسان:
در این جا اهمیت افراد بازارشناس مشخص میشود،درحال حاضر که کشور درگیر مسائل تحریمی است حضورشرکت های دانش بنیان نقطه قوتی برای بهبود اقتصاد کشور است.میتوان گفت برخی از تولیدات این شرکت ها شاید قابلیت فروش دربازار بومی را نداشته باشند ویا سهم کوچکی از بازار را در اختیار بگیرند اما میتوانند در خارج از کشور بازارسازی خوبی داشته باشند.
برای حل این موضوع علاوه برهمکاری نهاد های دولتی نیازمند مسئولان هدایت گر وبازار شناس هستیم که میتوان در راس نیازمندی های شرکت های دانش بنیان آن را نام برد.
دولت چه کمکی میکند:
از طرفی نکته قابل ذکر در این زمینه این است که دولت در کنار الزام دستگاهها به خرید محصولات دانشبنیان ایرانی و سایر محصولات تولید داخل، باید زمینه حضور شرکت های دانش بنیان در زنجیره تأمین پروژههای بزرگ کشور را نیز فراهم نماید. با ورود شرکتهای مذکور به زنجیره تأمین پروژههای بزرگ، مشکل بازارسازی آنها تا حدودی مرتفع میگردد.
دکتر کشمیری مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی امور فناوری وزارت علوم در تایید این موضوع عنوان کرد: باید نگاهی هم به چرخه اقتصادی داشته باشیم تا بتوانیم در بخشها و شاخههای اقتصادی نیز حضور پُر رنگ شرکتهای دانش بنیان را فراهم کنیم
.
مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی وزارت علوم، افزود: بخش قابل توجهی از شرکتهایی که در پارکهای علم و فناوری حضور دارند به مرحله تجاریسازی رسیدهاند اما متأسفانه در فروش محصولات مشکل دارند که امیدواریم در یک برنامه پنج ساله زیرساختهای لازم برای توسعه بازار این شرکتها فراهم شود.
معاون تجاریسازی معاونت علمی این میزان گردش مالی شرکتهای دانشبنیان را به معنای بازارسازی برای محصولات فناورانه دانست وگفت: علاوه بر موضوع شرکتهای دانشبنیان، توجه به اشتغال پایدار در دستور کار معاونت علمی قرار دارد و بر این اساس در سال ۱۳۹۴ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور به تصویب هیأت وزیران رسید و ابلاغ شد و در این راستا فرصت خوبی برای سرمایهگذاری خطرپذیر و تجاریسازی ایدهها هدفگذاری شد.
صندوق نوآوری و شکوفایی:


یکی دیگر از بازیگران عرصه بازارسازی محصولات دانشبنیان، صندوق نوآوری و شکوفایی است. در حال حاضر تمرکز باید بر تجاری سازی فناوری، بازارسازی محصولات دانش بنیان و برنامه داشتن برای پوشش ریسک سرمایهگذاری دانشبنیان باشد، در حالی که وام دادن به شرکتهای دانشبنیان اعم از نوپا و تولیدی به عنوان راهکار حمایتی صندوق نوآوری شکوفایی انتخاب شده است که مطابق نظر اکثر کارشناسان حوزه علم و فناوری، این سازوکار تنها برای شرکتهای باسابقه و پا گرفته کارآمد است و برای شرکتهای نوپا، تنها موجب بدهکاری و هدر رفتن سرمایه و ایدههای آنان میشود. انتخاب این روش غلط که با پشتوانه یک سرمایه ۳۰۰۰ میلیاردی انجام شده موجب هدایت متقاضیان به سمت راه آسان و نقد یعنی وام با سود پایین گردیده است.
طبق ماده ۱ صندوق نوآوری و شکوفایی به منظور کمک به تحقق و توسعه اقتصاد دانش بنیان، تکمیل زنجیره ایده تا بازار و تجاری سازی نوآوری ها، دستاوردهای پژوهشی و اختراعات و کاربردی نمودن دانش از طریق ارایه کمک ها ودمات مالی و پشتیبانی به شرکت ها و مؤسسات دانش بنیان، صندوق نوآوری و شکوفایی که ازاین پس صندوق نامیده می شود تشکیل و طبق مفاد این اساسنامه فعالیت می نماید.
رییس صندوق نوآوری و تاکید های راهبردی:
دکتر علی وحد رییس صندوق نوآوری وشکوفایی نیز در نشستی با تاکید بر اینکه بازار سازی برای محصولات دانش بنیان یک مشکل جدی است که صندوق نوآوری و شکوفایی برای رفع آن برنامههایی را در دستور کار دارد، تصریح کرد: در این زمینه به دنبال آن هستیم که شرکتهای خریدار محصولات دانش بنیان بتوانند از خدمات لیزینگ صندوق نوآوری استفاده کنند و شرکتهای دانش بنیان در هنگام مذاکره، بستههای مالی به خریدار ارائه دهند.
اگر بتوانیم سهم مناسبی از بازار های خارجی را بدست اوریم میتوان گفت بخش بزرگی از نیاز های دانش بنیان ها برطرف میشود با این حال اخبار مثبتی نیز در این راستا به گوش میرسد.
دکتر اسمائیل قادری فرد معاون تجاریسازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه در حال حاضر تعداد شرکتهای دانشبنیان از ۴۴۰۰ شرکت فراتر رفته است، گفت: بر اساس برآوردهای انجامشده در سال ۱۳۹۷ فروش محصولات دانشبنیان این شرکتها حدود ۹۰ میلیارد تومان بوده است.
قادریفر خاطر نشان کرد: این میزان فروش شرکتهای دانشبنیان شامل فروش محصولات ریالی محصولات فناورانه این شرکتها در داخل و یا صادرات به ویژه در حوزه محصولات بیوتکنولوژی و تجهیزات آزمایشگاهی پیشرفته که در آن سرآمد هستیم، میشود.
عارضه یابی برای دانش بنیان ها به شیوه صندوق:


شرکت های دانش بنیان برای موفقیت صرفا نمی توانند به توانمندی های فنی خود متکی باشند و نیازمند تقویت توان مدیریتی و سازمانی خود نیز می باشند. در این راستا دفتر توانمندسازی صندوق نوآوری و شکوفایی اقدام به حمایت از شرکت های دانش بنیان جهت استفاده از خدمت عارضه یابی با هدف شناسایی چالش های سازمانی آنها و ارائه راهکارهای مدیریتی می نماید.
به گزارش روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، صندوق نوآوری و شکوفایی در راستای توانمندسازی اختصاصی شرکت های دانش بنیان با توجه به استقبال شرکت ها در مرحله اول ارائه خدمت، مرحله دوم ثبت نام از شرکت های دانش بنیان جهت بهره مندی از تسهیلات بلاعوض دریافت خدمت عارضه یابی را از ۲ مرداد ماه آغاز نموده است.
شرکت های دانش بنیان می توانند از تسهیلات بلاعوض صندوق نوآوری و شکوفایی به مبلغ ۱۰۰میلیون ریال در سال جهت بهره مندی از خدمت عارضه یابی استفاده نمایند. این خدمت توسط کارگزاران مورد تایید صندوق به شرکت های دانش بنیان ارایه می شود.
توسعه صادرات از طریق جذب متخصصان و فارغ التحصیلان خارجی در شرکت های دانش بنیان داخلی :


مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری ریاست جمهوری در نظر دارد با هدف توسعه صادرات محصولات دانشبنیان، برنامه کارآموزی برای جذب متخصصان و فارغالتحصیلان کشورهای در حال توسعه (عراق، سوریه، افغانستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و کشورهای عضو اتحادیه آفریقا)، با حداقل مدرک کارشناسی ارشد، برای اشتغال در شرکتهای دانش بنیان و فناور ایرانی اجرا نماید. هدف این برنامه، تربیت نیروی تخصصی و حمایت از وی به مدت یکسال برای توسعه صادرات محصولات شرکتهای دانشبنیان در سایر کشورها است.
امیدوار هستیم در پس گفتگو ها ونشست ها وگاها خبرهای خوش ،احوال دانش بنیان ها هم بهتر شود وزمینه بهتری برای بازار سازی آن ها فراهم شود.به این امید که حمایت ها جدی تر ودانش بنیان ها با انگیزه تر باشند.
همچنین بخوانیم:بازارسازی وبازارسازها
۰


